Hliva ustricová prekvapí nielen svojou chuťou, ale i účinkami

by redakcia kankan
0 comment

Na prvý pohľad nenápadná huba, ktorá však v sebe skrýva viaceré zdraviu prospešné látky. Nenadarmo nesie prívlastok kráľovná všetkých húb. Vďaka svojej lahodnej chuti sa teší veľkej obľube aj v kulinárskom umení. Má nízku kalorickú hodnotu a vysoký obsah bielkovín, vzhľadom na čo je tiež vhodnou potravinou pri redukčných diétach.

Zloženie

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je ľahko dostupnou hubou aj v našich končinách. Rastie v zhlukoch, pričom sa jej darí najmä na kmeňoch listnatých stromov, z ktorých čerpá výživu pre svoj ďalší rast. Zatiaľ, čo v období prvej svetovej vojny bola vďačným jedlom pre nemeckých vojakov, posledné desaťročia sa stala známou hlavne pre svoje priaznivé účinky na ľudský organizmus. Nielenže obsahuje vitamíny B, D, C, K, bielkoviny, vlákninu, meď, jód, železo, sodík či zinok, ale aj polysacharidy beta-glukány, ktoré majú veľký význam pre imunitný systém.Hliva ustricová prekvapí nielen svojou chuťou, ale i účinkami

Zdravotné benefity

Glukány sa dokážu naviazať na receptor imunitnej bunky, čím sa zvyšuje jej aktivita a zároveň i účinnosť v boji s patogénmi. Okrem posilnenia obranyschopnosti organizmu má však hliva pozitívny účinok aj na hladinu cukru v krvi. Dôkazom je výskum uverejnený v odbornom periodiku Physiological Research, v ktorom došlo po pravidelnej konzumácii Hlivy ustricovej k viditeľnému zníženiu glykémie. Navyše, taktiež prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi a úprave krvného tlaku, a tak pomáha predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Vrátane vyššie spomínaných účinkov je hliva výborným prírodným liečivom pri ekzémoch, bradaviciach či iných kožných problémoch. Vďaka vysokému podielu vlákniny sa podieľa na čistení čriev a podpore trávenia. Zlepšuje metabolizmus a napomáha k regenerácii buniek, čo ocenia najmä starší ľudia. Dokonca podľa niektorých štúdií dokáže spomaliť tvorbu karcinogénnych buniek a môže pôsobiť ako účinné antibiotikum.

Pestovanie

Hlivu ustricovú sa dá ľahko vypestovať aj v domácich podmienkach. V záhradníctvach predávajú už hotový substrát naočkovaný hlivou. Ten stačí na pár týždňov umiestniť na vlhké a tmavé miesto. Z takto vypestovanej hlivy si následne môžete uvariť polievku, rizoto alebo iný chutný recept. V prípade, že nemáte na pestovanie vhodné podmienky, hliva je dostupná aj ako výživový doplnok vo forme tabliet alebo sirupu pre deti.

Zdroj: mediteka.sk/hliva-ustricova/

You may also like