Čokoláda: sladká závislosť s tajomstvami

by redakcia kankan
0 comment

Máte radi čokoládu? Asi niet na svete človeka, ktorý by túto sladkosť nepoznal a ktorý by ju aspoň raz nevyskúšal. Je jedno či si dáte čokoládu len čas od času, lebo sa obávate o svoju postavu alebo si jej doprajete veľa stále sa na ňu tešíte. Každú chvíľu pribúdajú nové receptúry a nové príchute, ktoré vás jednoducho prinútia aspoň kúsok okoštovať. Aj keď je čokoláda známa na celom svete je veľa vecí, ktoré o nej nepoznáte.

História čokolády

Čokoláda alebo aj kakaové bôby sa často spájajú s Maymi z Mexika. Pravdou ale je, že čokoláda je ešte staršia. V roku 2018 archeológovia objavili zvyšky kakaa v artefaktoch spred 5 300 rokov.

Čokoláda ako nápoj

Čokoláda sa značnú časť svojej histórie pila. Išlo o nápoj, ktorý sa vyrábal z pomletých kakaových bôbov a jeho chuť bola dosť horká. S príchodom čokolády do Európy (okolo roku 1500) sa z nej stal sladký horúci nápoj určený len pre elitu. Tabuľku čokolády vznikla neskôr, v roku 1847 ju zhotovila anglická čokoládová spoločnosť JS Fry & Sons.

Čokoláda a zdravie

Čokoláda je v súčasnosti dosť zatracovaná. Neverte ale všetkému čo počujete. Priberáte z cukru, ktorý sa v čokoláde nachádza a cukor je často aj dôvodom, prečo sa môže vaše akné na pleti zhoršiť. Samotné kakaové bôby sú v tomto naozaj nevinne. Kakao je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov a horčíka, ktorý pomáha predchádzať svalovým kŕčom. Okrem toho môže znižovať vysoký krvný tlak, zlepšuje náladu, zmierňuje depresie, prekrvuje mozog a pomáha aj s chudnutím. Má tiež protizápalové účinky a zmierňuje aj starnutie organizmu. Aby ste si tieto výhody kakaa užili siahnite po horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa.

Nikto nevie čo je v čokoláde

Vedci doteraz nevedia presne koľko a aké chemické zlúčeniny čokoláda obsahuje. Názory sa dosť líšia. Niektorí tvrdia, že obsahuje asi 600 aromatických zlúčenín, iní zas, že ich je až 800. Ďalší vedci tvrdia, že v čokoláde je viac ako 1500 chuťových zložiek. Nech už čokoláda obsahuje hocijaké zlúčeniny isté je., že sa jej chuti a vôni nič nevyrovná. Kým tieto zlúčeniny navzájom spolupracujú a dopĺňajú sa vytvárajú tú najlepšiu pochúťku na svete.

You may also like