loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Vitamín C

Vitamín C
Vitamín C

Vitamín C
Vitamín C

Céčko vám dodá energiu a pomáha bojovať proti prechladnutiu.

Vitamín C, tiež známy pod názvom kyselina L-askorbová je vitamín, ktorý sa rozpúšťa vo vode. To znamená, že sa z tela ľahko vylučuje, telo si ho nedokáže uskladňovať, a preto ho potrebuje denne dopĺňať. Je súčasťou väčšiny ovocia a zeleniny, pričom medzi najlepšie zdroje patrí paprika, brokolica, ružičkový kel, sladký zemiak, pomaranče a kivi.

Funkcie

  • Posilňuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám. Tiež pomáha telu urýchľovať proces hojenia modrín a rán.
  • Pomáha telu absorbovať železo z potravín a spoločne s vitamínom B12 a kyselinou listovou stimuluje tvorbu červených krviniek.
  • Je antioxidant, ktorý telo ochraňuje pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rôzne druhy rakoviny a kardiovaskulárne choroby.
  • Pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý je súčasťou svalov a kostí.
  • Udržiava zdravé ďasná.
Koľko céčka?

Keďže vitamín C je rozpustný vo vode, z tela sa vylučuje močom. Odporučená dávka je síce okolo 100 mg denne, ale bezpečná hranica je až 2000 mg. Pri vyšších množstvách si už môžete podráždiť žalúdok (stále je to kyselina) alebo spôsobiť hnačky. V extrémnych prípadoch si môžete vytvoriť obličkové kamene.

Odporučená dávka pre deti je 60 - 100 mg, pre dospelých 110 mg a pre starých ľudí 120 mg. Tehotné ženy by mali prijať 120 mg vitamínu C a dojčiace ženy 130 mg. Fajčiari, keďže fajčenie spôsobuje nedostatok vitamínu C, by mali prijať až okolo 140 mg.

Pri zvýšenej športovej aktivite sa zvyšuje aj spotreba vitamínu C.

Nedostatok céčka vzniká u fajčiarov, alkoholikov a starých ľudí, pri nesprávnej životospráve, strese a nadmernom cvičení. Symptómy zahŕňajú únavu, nechuť do jedla, bolesť svalov, nespavosť, suchú pokožku a zníženú odolnosť voči chorobám.

Čo sa absorpcie týka, telo s tým nemá problém, či už ide o vitamín z prírodných zdrojov alebo vo forme tabliet.

Zdroje

2 dl pomarančového džúsu obsahujú až 97 mg vitamínu C. Pol pohára zelenej papriky obsahuje 120 mg céčka, ale rovnaké množstvo červenej papriky až 190 mg. Stredne veľká kivi obsahuje 70 mg vitamínu C a 100 gramov kyslej kapusty 20 mg.

Výbornými zdrojmi sú aj jahody, čierne ríbezle, citrusové plody, šípky, rajčiny, tmavozelená listová zelenina, papája, maliny, čučoriedky a ananás. Najviac vitamínu C sa nachádza v čerstvej alebo parenej zelenine, varením zeleniny vo vode sa stráca.

Céčko zaniká aj pri prílišnom svetle a teple. Preto je dobré, ak zeleninu neskladujete dlho na svetle, šúpete ju čo najmenej a varíte ju čo najkratšie.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




Miko20 november, 2012 o 13:06
Každý sme iný
Ja si nedodávam C vitamím ani umelo ani ovocím, či zeleninou. Komzumujem len mäso bravčové, hydinu, ryžu, zemiaky a cestoviny, chlieb a maslové nátierky. Dlhodobý pobyt vonku aj pri -10 C ľahko odetý a nespôsobí mi to nič a neviem, čo je to byť nachladený.
Miko
 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.