loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Vegetariánska diéta

Vegetariánska diétaVegetariánstvo a jeho typy
Vegetariánska diéta

Vegetariánstvo
Vegetariánstvo

Vegetariánstvo ako diéta alebo spôsob stravovania

Vegetariánstvo je životný štýl, ktorý podporuje konzumáciu bezmäsitej stravy, vyhýba sa živočíšnym produktom, ale vo svojich rôznych smeroch či typoch môže akceptovať niektoré potraviny živočíšneho pôvodu ako mlieko a mliečne výrobky, vajcia alebo med.

Veľkým prínosom správneho dodržiavania vegetariánskej diéty je celkové zvýšenie kvality stravovania a spôsobu života.

Je vegetariánstvo nezdravé?

Vegetariánska strava je bohatá na všetky dôležité výživové prvky. Pre vegetariánov je priam zarážajúce, že u nás ešte vždy pretrváva názor, podľa ktorého sú živočíšne bielkoviny pre náš organizmus nevyhnutné. Opak je pravdou a pri pohľade na tabuľky Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) zistíme, že bielkoviny sóje, orechov, celého obilného zrna, listovej zeleniny a  zemiakov obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Sú to teda plnohodnotné bielkoviny, ktorých obsah v sóji je asi dva razy vyšší než v mäse. Pre porovnanie: sója obsahuje 36-47% bielkovín, biela fazuľa asi 25%, mäso 16-21%, tvrdé syry až 25%, orechy 12-20%, pšenica 12%, mlieko iba 3,2% a zemiaky 2%.

Návod na použitie:
Ak sa rozhodnete vyradiť mäso zo svojho jedálnička, treba si dávať pozor na to, aby ste dostatočne pokryli najmä príjem bielkovín, kalcia, železa, zinku, riboflavínu a vitamínu B12 inými zdrojmi. Denná dávka bielkovín by mala byť jeden gram na kilogram hmotnosti. Nájdete ich v strukovinách (najviac v sóji), v orechoch, v mliečnych výrobkoch a vajciach. Sójové mlieko je výborným zdrojom proteínu, ale má vysokú hladinu estrogénu, preto nie je vhodné pre deti. Kalcium získate z brokolice, špenátu, tofu a v mliečnych výrobkoch. Mlieko, vajcia a syry sú bohaté na vitamín B12. Vegáni alebo vegetariáni, ktorí nekonzumujú mliečne výrobky, si musia doplniť tento vitamín z potravín obahatených o B12 (napr. obohatené sójové mlieko), nachádza sa tiež vo výťažkoch z kvasníc a v stopových množstvách napr. i v kyslej (kvasenej) kapuste. Železo nájdete v sušenom ovocí, sušených strukovinách a v celozrnných potravinách. Na to, aby ho telo absorbovalo, ho treba jesť spoločne s potravinami bohatými na vitamín C (jahody, citrusy, rajčiny, kapusta, brokolica).

Ako na to:
Ak sa pre vegetariánstvo rozhodnete, skúste naň prechádzať pomaly. Začnite polovegetariánstvom a neskôr pomaly vyraďte zo svojho jedálnička ryby a hydinu. Ak sa obávate, že budete musieť stráviť hodiny nad kuchárskou knihou a hľadať tie správne recepty, skúste si plánovať menu z toho, čo už varíte teraz: šaláty, zeleninové rizoto, polievky. Neskôr skúste zapracovať jedlá, ktoré poznáte v mäsovej verzii, ale namiesto kuraťa pripravte tofu alebo iné sójové výrobky. A napokon, keď máte čas a chuť, experimentujte s novými jedlami. Sami si tak vytvoríte novú knihu receptov bez akejkoľvek námahy.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




saya23 február, 2016 o 06:10
z vlastnej skusenosti - davajte pozor na to, ako jedlo kombinujete, lebo jednostranna strava moze len uskodit. tu o tom hovori odbornicka http://www.vyzivovo.sk/trendy-v-stravovani-vegetarianstvo-veganstvo/
mozete sa stat ze budete mat nedostatok zeleza, treba jest preto vela strukovin, vajicok ...

 
Ďalšie články z rubriky diéty a výživa
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.