loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Soľ nad zlato?

Soľ nad zlato?
Soľ nad zlato?

Prečo je lepšie nesoliť?
Prečo je lepšie nesoliť?

Pridávate si soľ do každého jedla?

Potom vedzte, že vaše telo vám za to vďačné určite nie je.

Sodík, súčasť soli, sa nachádza vo všetkých telových tekutinách, vrátane krvi. Jeho úlohou je regulovať rovnováhu tekutín v tele a pomáhať generovať elektrické impulzy v nervoch a svaloch. Telo si ho nedokáže tvoriť samostatne, preto je závislé na príjme z potravy.

Avšak – príliš veľa soli spôsobuje zdravotné problémy, ako sú vysoký krvný tlak alebo srdcový infarkt. Soľ na seba tiež viaže vodu a konzumovanie slaných výrobkov má teda za následok vyššiu hmotnosť. Preto sa soľ v mnohých diétach prísne obmedzuje. Vyššia hmotnosť zas zaťažuje kĺby a u starších ľudí spôsobuje nepríjemné opuchy, napríklad na nohách.

Odporučená denná dávka je jedna čajová lyžička – 6 g soli, čomu zodpovedá 1,6 g sodíka. Naša skutočná prijatá dávka je však skoro dvojnásobná. Sodík totiž neprijímame len vo forme soli, ale je aj súčasťou iných potravín: sódy bikarbóny, ktorá sa používa na pečenie, glutamanu sodného, ktorý sa používa ako dochucovadlo potravín a je tiež súčasťou umelých sladidiel.

Až 75 % soli prijímame z potravín bez toho, aby sme o tom vedeli: soľ sa pridáva do cereálií, hotových jedál, chleba, mliečnych výrobkov, ale aj sladkostí. Niekedy sa namiesto sodíka do potravín pridáva draslík. Ak ženy počas života jedia príliš veľa soli, dochádza u nich k strate vápnika. Toto má v neskoršom veku za následok mäknutie kostí.

Čo znamená veľa soli?

0,5 g a viac sodíka na 100 g výrobku –  príliš veľa sodíka!
0,1 – 0,5 g –  v norme
menej ako 0,1 g – nízke hodnoty

Koľko soli, čo obsahuje?

30 g kečupu – 1,2 g
1 plátok bieleho chleba – 0,5 g
1 plátok šunky (45g) – 0,8 g
1 ovocný jogurt – 0,2 g
40 g syra – 0,4 g
6 ks čajového pečiva – 0,5 g

Ako znížiť množstvo soli?

  • Snažte sa soliť čo najmenej. Dochucujte citrónom alebo sušenými bylinkami.
  • Vyhýbajte sa fastfoodom. Obsahujú príliš veľa soli. Veľa soli obsahujú aj polotovary: polievky, mrazené jedlá, šunky, spracované mäso, zemiakové hranolčeky, chlieb, raňajkové cereálie.
  • Sodík sa nachádza aj v niektorých minerálnych vodách, preto si poriadne preštudujte etiketu.
  • Jedzte viac čerstvých potravín a menej tých priemyselne spracovaných. Väčšina čerstvého ovocia a zeleniny obsahuje len minimálne dávky sodíka, rovnako aj čerstvé mäso.
  • Obmedzte kečup, šalátové dresingy, sójovú omáčku a horčicu. Spravte si svoj dresing doma, bez akýchkoľvek prídavkov soli.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.