loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Zdravie a fitness » Sprievodca » Cukor – dôvod nášho starnutia?

Cukor – dôvod nášho starnutia?

Cukor – dôvod nášho starnutia?Cukor v straveIdeálne menu
Cukor – dôvod nášho starnutia?

Cukor – dôvod nášho starnutia?
Cukor – dôvod nášho starnutia?

Vďaka nespočetnému množstvu výskumov, ktoré nás z každej strany zahŕňajú, je už väčšine jasné, že v našej strave je príliš veľa sladkého – presnejšie cukru. A nie je to len cukrík alebo čokoláda. Cukor sa v súčasnosti pridáva do väčšiny potravín, a preto je treba dávať si veľký pozor na to, aby sme vedeli, kedy ho je v strave až príliš veľa.

Ak si myslíte, že tým, že namiesto koly pijete pomarančový džús a namiesto horalky si dáte celozrnnú tyčinku, a preto sa vo vašej strave nenachádzajú žiadne cukry, mýlite sa. Európania vraj v priemere zjedia denne až 33 lyžičiek cukru, čo je trikrát viac ako odporučená dávka. A to aj tí, ktorí preferujú zdravú stravu. Ako je to možné? Už spomenutý pomarančový džús, ale aj jogurty, cereálie a nízkotučné jedlá – všetky výrobky obsahujú cukor. Áno, aj nízkotučné jedlá. Hoci ich výrobcovia ukrátia na tukoch, chuť musia doháňať inde. Pridávaním cukru, ktorý má menej kalórií ako tuk.

Cukor sa nachádza aj v ovocí. Najmä, ak hovoríme o ovocí v podobe džúsov. Cukor v tejto podobe telo ľahšie absorbuje, rýchlejšie sa dostáva do krvi, a hoci vám krátkodobo dodá energiu, spôsobí uvoľňovanie väčšieho množstva inzulínu, bunky začnú absorbovať cukor ešte viac a na konci celého procesu bude hladina cukru v krvi opäť príliš nízka. Výsledok? Ste unavená a máte ešte väčšiu chuť na cukor.

Ak sa tento proces začne opakovať príliš často, telo začne byť voči inzulínu odolné, a nedokáže si samostatne udržiavať správnu hladinu cukru v krvi. Toto môže viesť k cukrovke.

Cukrovka však nie je jedinou chorobou, ktorá vzniká vďaka nadmernému príjmu cukru. Nadmerné množstvo má za následok aj vysoký cholesterol, srdcovocievne choroby, a dokonca niektoré typy rakoviny.

Menej cukru prospeje nielen vášmu tráviacemu systému, ale aj pokožke. Ak je hodnota cukru v krvi príliš vysoká, cukor sa začne viazať na kolagén. Pokožka preto začne pôsobiť stuhnuto, neflexibilne a tento proces jej dovoľuje rýchlejšie starnúť.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.