loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Zvyšné jedlo nevyhadzujte!

Zvyšné jedlo nevyhadzujte!

Zvyšné jedlo nevyhadzujte!
Zvyšné jedlo nevyhadzujte!

Zvyšné jedlo nevyhadzujte!
Zvyšné jedlo nevyhadzujte!

Zvyšky jedál samé o sebe nie sú dvakrát atraktívne, avšak, namiesto nekompromisného vyhodenia do smetí z nich môžete pripraviť ďalšie chutné jedlo. Pri troche nápaditosti nevyjde vo vašej kuchyni nič nazmar.

A my vám poradíme ako na to:

Zelenina – zvyšnú zeleninu môžete využiť rôzne, napríklad na prípravu zeleninového smoothie (hustý koktail), francúzskeho ratatouille, zeleninového koláča (quiche) alebo rýchlej zeleninovej omelety. Rýchlymi alternatívami sú aj rizoto, cestovinový šalát, či obložená žemľa. Typ jedla kombinujte v závislosti od toho, aký druh zeleniny máte k dispozícii.

Ovocie – čo urobiť s ovocím, ktoré stratilo už sviežosť? Uvarte z neho kompót! Ak sú niektoré kúsky zhnité, vyrežte ich a použite len tie zdravé. Zo zvyšného ovocia môžete pripraviť tiež ovocný šalát, upiecť koláč, či použiť ho do ryžového nákypu. Ak ešte nestratilo svoju šťavnatosť, na škodu nie je ani čerstvo vytlačený domáci džús.

Ryža – od zahustenia polievok, cez recepty čínskych jedál, klasické aj neklasické rizotá, ryžové placky, až po použitie pri tvorbe zmesi na fašírky.

Mäso – ideálne na všetky možné zapečené jedlá. Môžete k nemu pridať zemiaky aj zvyšnú zeleninu, zvyšky strúhaného syra, smotanu, ktorej sa zajtra končí záruka, ...čokoľvek! Zvyšné mäso môžete tiež použiť do už spomínaného rizota (napríklad mäso z kuracej polievky), alebo na prípravu obložených bagiet.

Starší chlieb – poslúži na prípravu cesnakových toastov (cesnak zmiešajte s maslom a natrite ním hrianky), ale tiež ako chlebíky vo vajíčku,  zapečený chlieb so syrom alebo šunkou, pizzové chlebíky (zapečené v rúre s pizza korením a obľúbenými surovinami), opražené kocky chleba sú zas vhodné ako príloha k polievkam. Stvrdnutý chlieb si môžete pomlieť a vyrobiť si tak za pomoci mlynčeka svoju domácu strúhanku.

Bielka z vajec – môžete použiť na prípravu dezertu – snehových pusiniek, ozdobu perníčkov, ale tiež pri zapekaní iných jedál.

Náš tip: aj to najskromnejšie jedlo získa opäť na svojej chuti pridaním tých správnych aromatických byliniek, korenín, či dobrého vína.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.