loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Svetová kuchyňa » Židovská kuchyňa

Židovská kuchyňa

Židovská kuchyňaŽidovský kaviár - Gehakte leberŠolet – tradičné šabatové jedloSufganiyot – chanukové šiškyKuracia polievka – pesahové jedloHoliškes – plnené kapustné listy
Židovská kuchyňa

Židovská kuchyňa
Židovská kuchyňa

Židovské stravovanie má niekoľko pravidiel, ktoré spísal rabín Yosef Karo ešte niekedy v 16. storočí.

Potraviny sa rozdeľujú na kóšer (čisté) a trejf (nečisté). Nečisté potraviny sa nesmú konzumovať, ak, tak len v extrémnych podmienkach.

Nečisté potraviny:

  • bravčové mäso
  • plody mora a niektoré ryby (konzumovať sa môžu len ryby, ktoré majú šupiny alebo plutvy)
Povolené potraviny:

Rozdeľujú sa na 3 druhy:
  • mäsové (konzumovať sa môže len mäso z párnokopytných prežúvavcov (krava, ovca, koza), hydina alebo vtáky),
  • mliečne (mliečne výrobky z povolených živočíchov),
  • neutrálne (parve: zelenina, ovocie, ryby).
Medzi ďalšie zásady patrí:
  • Zo zakázaných zvierat sa nesmie konzumovať mäso, ale ani ich vnútornosti, vajíčka alebo mlieko.
  • Zvieratá sa musia zabíjať špeciálnym (židovským) spôsobom.
  • Krv z mäsa sa musí poriadne odstrániť.
  • Aj v prípade povolených zvierat sa nie vždy môžu konzumovať všetky časti.
  • Ovocie a zelenina musia byť dôsledne očistené.
  • Mäso vtákov a cicavcov sa nesmie konzumovať s mliečnymi produktami.
  • Ryby, vajcia, ovocie, zelenina a obilniny sa môžu konzumovať s mäsom.
  • Príbory, nože a ostatné kuchynské potreby musia byť iné pre košér a iné pre trejf potraviny. To isté platí aj pre mäso a mliečne výrobky.
  • Produkty z hrozna musia byť vyrábané Židmi, podľa židovských tradícií.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky svetová kuchyňa
 

Copyright 2014. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.