loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Veľká noc a originálne Veľkonočné menu

Veľká noc a originálne Veľkonočné menu

Veľká noc a originálne Veľkonočné menu Veľký piatok – prím hrá pôstBiela sobota – keď pôst doznievaVeľkonočná nedeľa – hody nastávajúVeľkonočný pondelok – hody pokračujúVeľkonočné pohostenie
Veľkonočná čokoládová bábovka
Veľký piatok – prím hrá pôst

Veľký piatok – prím hrá pôst
Veľký piatok – prím hrá pôst

Veľký piatok je pôstnym dňom, kedy by sa nemalo jesť mäso a svoj organizmus by sme nemali zaťažovať napríklad ani alkoholom, fast foodovým jedlom či sladkými maškrtami. Vaše dnešné menu vám tak môže napomôcť odľahčiť si organizmus a očistiť ho od nahromadených toxických látok. Zároveň vám diétnejší jedálniček pripraví žalúdok na všetky tie dobrôtky, ktoré si môžete s chuťou ostrieľanej gurmánky, dať už pozajtra.

Bylinková polievka s bazalkovou omáčkou

Ingrediencie: 1 pór / 2 stredne veľké cibule / 3 viazaničky petržlenovej vňate / 1 viazanička čerstvého rozmarínu / 1 ks čerstvého tymianu / 1 ks čerstvého majoránu / 400 g zemiakov / 2 cukety /1 väčšia mrkva / čerstvý hrášok / 1 bobkový list / olivový olej / zeleninový vývar / soľ / ½ hrnčeka lístkov bazalky / 2 strúčiky cesnaku / čierne korenie / 3 PL strúhaného parmezánu / olivový olej

Postup: V hrnci, na rozpálenom oleji, opečieme na kolieska nakrájanú cibuľu a pór. Tak k nim pridáme bylinky zviazané do jedného zväzku, bobkový list, zemiaky nakrájané na kocky a na plátky nakrájanú mrkvu a cukety. Všetko osolíme a zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Hrnice prikryjeme a polievku pozvoľna varíme cca 10 minút, až kým zelenina takmer úplne nezmäkne. Tak pridáme hrášok a nakrájané paradajky, opäť prikryjeme a varíme ešte 15 minút. Medzitým si pripravíme bazalkovú omáčku tak, že rozmixujeme lístky bazalky, s prelisovaným cesnakom, čiernym korením a parmezánom. Postupne prilievame olivový olej (cca 1/3 hrnčeka), až je omáčka úplne hladká. Z hotovej polievky vyberieme bobkový list aj viazaničku byliniek a ešte teplú ju podávame s lyžicou studenej bazalkovej omáčky.

Plnené hroznové listy

Ingrediencie: 250 g hroznových listov / 2 cibule / 6 ks jarnej cibuľky / 4 PL nakrájaného čerstvého kôpru / olivový olej – 1/3 hrnčeka / krátkozrnná ryža - ¾ hrnčeka

Postup: Hroznové listy sparíme vriacou vodou a tak prepláchneme vo vode studenej a necháme ich usušiť. V hrnci zohrejeme ¼ hrnčeka s olejom a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Tak pridáme ryžu, kolieska jarnej cibuľky, bylinky, soľ a mleté čierne korenie, zmes dôkladne premiešame. Hroznové listy si rozložíme, naplníme zmesou a zvinieme tak, aby nám náplň nevypadávala. Listy potom vložíme do panvice, pokvapkáme ich zvyšným olivovým olejom a zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené. Privedieme do varu, potom zmiernime teplotu a prikryté ich varíme cca 45 minút. Uvarené listy scedíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 

Fórum

viac...
Fórum Sunar Premium - annahanna suché ruky - barborka235 Kuchynská linka - Kika Pult v kuchyni - Lusynda Vzdelávacie hračky - ReBarbora Vybavenie kuchyne - Olivia Kreatívne hračky - Medulienka Hračky - Mirina
 

Copyright 2018. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.