loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Olivový olej

Olivový olej

Olivový olejDruhy olivového oleja
Olivový olej

Olivový olej
Olivový olej

Všetko o olivovom oleji

  • Olivový olej patrí k najzdravším tukom. Je čistou, nechemickou tekutinou získanou z odšťavených olív.
  • Hlavnou krajinou jeho zrodu je oblasť Stredozemného mora.
  • Obyvatelia tejto časti dokonca pod slovom „olej“ automaticky rozumeli len olivový olej.
  • Najväčšími výrobcami v súčasnosti sú krajiny ako Španielsko, Taliansko a Francúzsko.
Výroba olivového oleja
  • Do výroby olivového oleja putuje celá oliva – dužina aj kôstka. Samotná produkcia pozostáva z niekoľkých etáp, ale musí prebehnúť čo v najkratšej dobe, aby sa zachovala kvalita produktu.
  • Po zbere sú olivy uskladnené maximálne 24 hodín. Prvá etapa je lisovanie olív, tak extrakcia, teda oddelenie oleja, ktorý je neskôr filtrovaný.
  • Teplota lisovania nesmie prekročiť 35°C, aby sa zachovala kvalitu a chuť olív.
  • Na získanie 1 l olivového oleja je potrebných cca 5-6 kg olív.
Skladovanie olivového oleja
  • Pre olivový olej je najlepšie sklo, prípadne keramika. Ideálna teplota skladovania je 15-18 °C, rozhodne nie v chladničke, kde sa pod vplyvom zimy, olej zrazí.
  • Olivový olej by ste mali uskladňovať tiež ďalej od svetla a nevystavovať ho slnku.
  • Spotreba olivového oleja sa pohybuje medzi 12-24 mesiacov, avšak otvorený olej by ste mali spotrebovať najneskôr do 3 mesiacov, lebo stráca svoje liečivé účinky.
Kvalita
  • Na kvalitu olivového oleja má vplyv obsah voľných mastných kyselín, čím je ich menej, tým o lepší olej ide.
  • Skutočný olivový olej extra virgin má výraznú vôňu aj chuť.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.