loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Najobľúbenejšie čaje!

Najobľúbenejšie čaje!

Najobľúbenejšie čaje!
Najobľúbenejšie čaje!

Najobľúbenejšie čaje!
Najobľúbenejšie čaje!

Na našej planéte sa máte možnosť stretnúť hneď s niekoľkými stovkami rôznorodých druhov čajov, ktorých niektoré názvy je nielen ťažko si zapamätať, ale už čo i len pokúsiť sa vysloviť ich.

Rozhodli sme sa pre vás pripraviť prehľad tých najznámejších čajov, s ktorými môžete stráviť príjemné čajové chvíľky, bez toho aby ste si vyrobili čajové faux pas:

Zelený čaj – neprechádza procesom fermentácie, preto si zachováva svoj zelený odtieň. Má protirakovinové a povzbudzujúce účinky. Lúhujeme ho vo vode o teplote 60-85 °C, maximálne 5 minút, podľa typu zeleného čaju.

Čierny čaj – plne fermentovaný čaj, ktorý má povzbudzujúce, antistresové a tiež protirakovinové účinky. Zalievame ho vriacou vodou a nechávame lúhovať 2-6 minút.

Biely čaj – má regeneračné a omladzujúce účinky, a zároveň pôsobí pozitívne proti skleróze. Jeho príprava je podobná príprave zeleného čaju, avšak jeho kvalita nám dovoľuje pripraviť tri a viac nálevov.

Ovocný čaj – ide o zmesi rôznych sušených druhov ovocia, mnohé obsahujú vitamíny podporujúce imunitu človeka. Čaj lúhujeme cca 5 minút, pričom ho zalievame vriacou, prípadne horúcou vodou (okolo 95°C).

Bylinkový čaj – liečivý čaj, ktorý je pôsobí či už ako prevencia, alebo aj ako podporná liečba pri zdravotnom ochorení. Podľa typu bylinky, čaj zalievame vriacou, prípadne horúcou vodou a lúhujeme cca od 5-15 minút.

Maté – povzbudzujúci a mierne močopudný čaj, ktorý pozitívne vplýva na psychomotoriku človeka. Tvoria ho sušené lístky cezmíny paraguajskej, pričom sa tradične pije z tzv. kalabassy (vysušená tekvicová šupka) cez kovovú alebo drevenú slamku, bombillu. Čaj sa pije chladený alebo teplý, a pri príprave sa zalieva dvakrát – najprv vlažnou vodou, kedy sa luhuje 2-3 minúty, a potom horúcou vodou, kedy je čas lúhovania 3-5 minút.

Lapacho – kôra juhoamerického stromu má silné detoxikačné účinky. Pri príprave nesmiete použiť hliníkovú nádobu, odporúča sa jedine sklenná alebo porcelánová misa, pričom kôru vhodíte do vriacej vody, varíte cca 10 minút a následne lúhujete cca 10-15 minút.

Puerh – viacnásobne fermentovaný čaj zemitej chuti je považovaný za najstarší čaj na svete. Pomáha pri odburávaní tukov z organizmu a napomáha tiež pri znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Vyhľadávaný je aj pre svoje detoxikačné účinky, ktoré sa týkajú najmä čistenia krvi a pečene. Zalievame ho vriacou vodou a lúhujeme cca 5 minút.

Oolong – čiastočne fermentovaný čaj predstavuje prechod medzi zeleným a čiernym čajom. Má blahodárne účinky pre náš organizmus. Zalievame ho vodou o teplote nanajvýš 95°C a lúhujeme ho 4-8 minút.

Ajurvédske čaje – sú pre svoje ozdravujúce účinky považované za najstarší liečebný systém na svete, pričom ich sila a moc patrí dodnes v Indii na popredné miest. Ide o vývary rôznorodých zmesí korenín, pripravovaných tak vo vriacej vode, ako aj v mlieku.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.