loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Druhy olejov a ich využitie

Druhy olejov a ich využitie

Druhy olejov a ich využitie
Druhy olejov a ich využitie

Druhy olejov a ich využitie
Druhy olejov a ich využitie

Vchádzate do supermarketu kúpiť olej. Kde sú tie časy, keď ste mali na výber z dvoch druhov! Teraz je v regáloch olivový, kokosový, mandľový, ale aj ryžový.

Sú naozaj také špeciálne a oplatí sa ich kupovať?

Olivový olej

Prečo je dobrý:

  • Má blahodárne účinky na srdce. Extra panenský olivový olej sa vyrába z prvého lisovania olív, a preto je najzdravší a najlepšej kvality.
Chuť:
  • Rôzne druhy majú rôzne príchute, často charakterizujú región, z ktorého pochádzajú.
Využitie:
  • Hoci sa panenský olivový olej môže zohriať, nemalo by sa na ňom pražiť. Na praženie používajte olivový olej, ktorý je na to priamo určený. Panenský olivový olej sa používa za studena, najmä do šalátov.
Kokosový olej

Prečo je dobrý:
  • Obsahuje veľké množstvo kyseliny laurovej, ktorá podporuje prácu metabolizmu. Má antivirálne a antibakteriálne účinky. Na druhej strane obsahuje veľa nasýtených tukov (až 90 percent) a veľa kalórií.
Chuť:
  • Má špecifickú kokosovú chuť, na ktorú si budete musieť privyknúť.
Využitie:
  • Kokosový olej je vhodný na vyprážanie. Panenský kokosový olej sa používa v studenej kuchyni, ale aj ako náhrada za maslo alebo margarín do koláčov.
Ľanový olej

Prečo je dobrý:
  • Obsahuje veľa omega 3 mastných kyselín. Ak nejedávate ryby, ľanový olej je vhodná náhrada. Podporuje trávenie a pomáha pri problémoch so zápchou.
Chuť:
  • Má jemne orechovú chuť.
Využitie:
  • Nie je vhodný na varenie a praženie, aby si udržal všetky živiny, je potrebné ho konzumovať za studena. Skladujte ho v chladničke, pretože ho treba rýchlo spotrebovať.
Sezamový olej

Prečo je dobrý:
  • Má vysoký obsah antioxidantov vitamínu E, ktoré pozitívne vplývajú na srdce, ale aj na imunitný systém a zdravú pokožku.
Chuť:
  • Je tmavý a má jemne údenú chuť.
Využitie:
  • Nie je vhodný na tepelné používanie, hodí sa do šalátov, dresingov alebo marinád.
Orechový olej

Prečo je dobrý:
  • Obsahuje veľké množstvo omega 3 mastných kyselín.
Chuť:
  • Aromatický, chutí presne ako vlašské orechy.
Využitie:
  • Neodporúča sa na tepelnú úpravu, ale je výborným olejom do šalátov alebo na dochutenie rýb. Po otvorení ho treba rýchlo spotrebovať.
Ryžový olej

Prečo je dobrý:
  • Zdroj vitamínu E, antioxidantov a mikroživín. Znižuje hladinu cholesterolu v tele. Pri pražení sa do potravín absorbuje len sčasti, takže jedlo nie je príliš mastné.
Chuť:
  • Veľmi ľahká, neutrálna chuť.
Využitie:
  • Vhodný na tepelné spracovanie potravín: varenie alebo vyprážanie. Môže sa použiť aj do studených zeleninových šalátov.
Tekvicový olej

Prečo je dobrý:
  • Zvyšuje hladinu HDL, dobrého cholesterolu. Obsahuje veľa zinku, selénu a omega 3 mastných kyselín. Podporuje prácu imunitného systému.
Chuť:
  • Má tmavozelenú farbu a silne orechovú chuť.
Využitie:
  • Vhodný do polievok, rizota alebo dusenej zeleniny. Dobre chutí aj v spojení s balzamovým octom, preto je vhodný do zeleninových šalátov (zmiešajte ho s cesnakom, petržlenovou vňaťou, koriandrom a citrónovou šťavou).

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.