loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Bylinky v kuchyni - objavte bohatstvo ich chutí

Bylinky v kuchyni - objavte bohatstvo ich chutí

Bylinky v kuchyni - objavte bohatstvo ich chutí
Bylinky v kuchyni - objavte bohatstvo ich chutí

Korenie v kuchyni
Korenie v kuchyni

Objavte bohatstvo chutí v bylinkách

Okrem soli, čierneho korenia a sladkej papriky máte pri verení oveľa viac možností. Rôzne bylinky dodajú arómu a rôzne podoby aj celkom jednoduchým jedlám. Hodia sa takmer ku všetkému: mäsu, rybám, zelenine... ale aj k ovociu a syrom. Podaktoré sú v slovenskej kuchyni veľmi dobre známe a obľúbené, iné pomerne nové, ale určite si zaslúžia, aby sa v nej natrvalo udomácnili.

Výživné hodnoty
Bylinky, a najmä čerstvé, sú bohaté na vitamíny, zvlášť na vitamín C a minerály – železo, magnézium, fosfor, vápnik. Obsahujú minimum kalórií a zlepšia chuť aj veľmi skromného jedla. Ich liečivé účinky sa využívajú v bylinkových čajoch.

Pozor na teplo!
Aromatické bylinky zle znášajú vysokú teplotu, ktorá ničí ich arómu. Radšej ich preto pridávajte ku koncu varenia alebo keď už je jedlo na tanieri.

Ponúkame vám zoznam a využitie najpopulárnejších byliniek pre novú chuť vašich jedál:


Petržlenová vňať 


Má výraznú chuť, výborne sa hodí na dekoráciu jedál. Vhodná je do zeleninových šalátov, na ryby a do pomazánok.
 
Tymián  

Jedna z byliniek s najvýraznejšou vôňou, potrebuje teplo, aby sa rozvinula jej aróma. Dokonalá prísada do marinád na mäso, ryby, plnky a syry. Zopár vetvičiek môžete použiť pri varení cestovín, dodá im lahodnú arómu. Navyše, tymián má antiseptické vlastnosti.
 
Pažítka


Ideálna do jedál z vajíčok (omeleta, praženica), tvarohu, rýb a zeleniny, výborne sa hodí k hydine a červenému mäsu, môžete ju dodať do dressingov k šalátom (typu vinaigrette). Zle znáša vysokú teplotu, preto ju treba pridávať ku koncu varenia.
Bazalka Kráľovná talianskej kuchyne, výborná v kombinácii s cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Hlavná ingrediencia omáčky pesto – zmes bazalky a olivového oleja, rozomletá na olejovitú hmotu. Dokonalá prísada do zeleniny, vajíčok, rýb a pre nadšencov nových, originálnych chutí – dokonca aj do jahôd, marhúľ a zmrzliny. Je krehká, pri vysokej teplote sa stráca jej chuť, keď je posekaná, zle sa konzervuje.
Mäta Vysoko cenená najmä pre svoju sviežu chuť. Používa sa hlavne do dezertov – čokolády, citrusov – zlepšuje ich chuť. Výborná je aj ku koziemu syru, jogurtu, tvarohu, hodí sa k slaným jedlám a jahňacine. Je základnou chuťou obľúbených koktailov, ako je Mojito či Caipirinha. Radšej opatrne pri jej dávkovaní, čerstvá mäta má veľmi silnú arómu.
Pôsobí antisepticky a upokojujúco.
Estragón Má silnú arómu, dodáva sa do rýb a hydiny. Jedna z mála bylín, ktoré znášajú vysokú teplotu. Vhodný do plniek a marinád. Vo vysušenej forme stráca chuť, preto je lepšie ho používať čerstvý alebo zmrazený.
Cesnak Nevyhnutná súčasť kuchyne! Jeho silná a pikantná chuť zvýrazňuje chuť jedál. Pridáva sa do mäsa, plniek a zeleniny. Dobre znáša vysokú teplotu, ktorá zosilňuje jeho chuť.
Má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti.
  
Cibuľa  

Všeobecne známa a používaná, teplota zmierňuje jej chuť. Ako surová je znamenitou prísadou do šalátov a marinád. Dusená, či smažená sa používa do polievok, omáčok, plniek.

Rozmarín 

Výborný na pečené zemiaky a grilované ryby.
   
Nezabudnite ani na aníz, kôpor, bobkový list, majorán, koriander, oregano, rascu... Nebojte sa skúšať nové chute.
Aj v slovenských supermarketoch si už môžete kúpiť čerstvé bylinky v malých kvetináčoch, alebo na rýchle použitie balené bylinky, ktoré nájdete uložené v chlade, väčšinou v blízko zeleniny.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 
 

Copyright 2017. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.