loading
Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u

Hlavná stránka » Recepty » Sprievodca » Ako urobiť dobrú pizzu?

Ako urobiť dobrú pizzu?

Ako urobiť dobrú pizzu?Zlaté rady Pizza – výborné recepty
Ako urobiť dobrú pizzu?

Ako urobiť dobrú pizzu?
Ako urobiť dobrú pizzu?

Na svete existuje asi 50 druhov pizze. Každá z nás si môže vyrobiť svoju vlastnú pizzu z potravín, ktoré má v chladničke. Lebo táto populárna talianska špecialita chutí znamenite tak s klasickou mozzarellou, ako aj s kúskami syra či údeniny v kombinácii s aromatickými bylinkami a paradajkovou omáčkou.

Tradičná talianska pizza je tenká a nie veľmi kalorická. Podáva sa bez kečupu! Americká verzia je z hrubého, chrumkavého cesta, s množstvom tučných surovín, a kúpe sa v omáčke. Obe verzie majú svojich milovníkov po celom svete.

Pizza – základný recept

Cesto na pizzu

  • Cesto je základ. Robí sa z pšeničnej múky, olivového oleja, droždia, soli a vody (prípadne mlieka). Z týchto prísad v správnom pomere si môžete pripraviť tenké, ale aj nadýchané cesto. Do tenkého dajte o čosi menej droždia a už ho nenechajte odstáť, aby druhý raz narástlo. Z vykysnutého cesta sa formujú placky – najlepšie valčekom – ktoré potom môžete jednotlivo ukladať na veľký plech alebo piecť v okrúhlej forme. Majstri pizze jej dokážu dodať okrúhly tvar, cesto miesia rukami a obratne si ho vyhadzujú. Placky sa potierajú paradajkovou omáčkou, niekedy (menej často) smotanovou omáčkou, na to sa poukladajú suroviny a posype sa postrúhaným syrom.  
Suroviny na cesto:
  • 350 g múky
  • 250 ml teplej vody
  • 40 g čerstvého alebo 10 g sušeného droždia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
1.Na dosku nasypeme 4/5 múky zmiešanej so soľou, pričom si vytvoríme kopček s jamkou, do ktorého nalejeme droždie rozpustené v troške vody s cukrom. 

2.Miešame nožom a postupne prilievame vodu, aby bolo cesto mäkké. 

3.Vsypeme zvyšnú múku, vlejeme ostatnú vodu s olivovým olejom a miesime asi 10  minút, kým vznikne hladké cesto. 

4.Cesto nakrojíme na kríž, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým nenakysne na asi dvojnásobnú veľkosť. 

5.Rúru nahrejeme na 190 stupňov. Vykysnuté cesto premiešame ešte raz a rozdelíme ho na 4 časti (4 cestá na pizzu). Rozvaľkáme ho.

Paradajková omáčka
  • 80 g paradajkového pretlaku
  • 2 paradajky
  • 1 ½ cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 10 lístkov čerstvej bazalky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
Paradajky zbavíme šupky (na minútku ich ponoríme do vriacej vody). Paradajkový pretlak rozmixujeme s olivovým olejom, pridáme na kocky pokrájané paradajky, nadrobno pokrájaný cesnak a cibuľu spolu s bazalkovými lístkami. Posolíme a pokoreníme.

Poslať priateľke Pridať k obľúbeným Zdieľať na Twitter Zdieľať na facebook-u




altair102 apríl, 2013 o 15:58
hgfhdf
 
Ďalšie články z rubriky sprievodca
 

Copyright 2014. Kankan.sk: Krása, Móda, Zdravie, Tehotenstvo, Deti, Fórum ženy.... All rights reserved.